Menu

Klanten genoeg. Maar waar blijven de leuke?

Je agenda of winkel stroomt lekker vol. Er komt genoeg binnen. Je hoeft niet keihard aan de bel te trekken om klanten te krijgen. Maar ergens knaagt er iets: heb je wel de júiste klanten?

Je weet wel, die klanten die precies snappen waar je goed in bent. Die je energie geven. Die je werk waarderen – en daar ook naar handelen. Die net zo gedreven zijn als jij om er iets moois van te maken. Dáár wil je meer van. Want eerlijk is eerlijk: als je te veel ‘net-niet-klanten’ aantrekt, voelt je eigen werk ook ineens minder lekker.

Dus hoe zorg je ervoor dat je niet zomaar ‘klanten’ aantrekt, maar klanten die écht bij je passen?

Zoals oma vroeger al zei: “Op ieder potje past een deksel.” Maar dan moet je wel weten wat voor deksel je zelf bent.

1. Begin bij jezelf: wat maakt jouw merk anders?

Je kunt pas de juiste mensen aantrekken als je zelf glashelder hebt waar je voor staat. Wat maakt jouw bedrijf uniek? Wat is je merkverhaal? Geen opsomming van diensten, maar je onderscheidende waarde. Dáár begint het mee.

Een goede match begint met weten wie je voor je wilt hebben. Want: als je alles wilt verkopen aan iedereen, verkoop je uiteindelijk niets aan niemand. Ga dus niet voor een vage doelgroep als “iedereen met een bedrijf”, maar maak een concreet beeld van je ideale klant. Wat drijft ‘m? Wat raakt ‘m? Wat zoekt hij of zij echt? Hier komt je buyer persona om de hoek kijken: voor welk potje ben jij de ideale deksel?

Stel dat je een eigenzinnige, duurzame denker wilt aantrekken – dan passen knalroze buttons of ultracommerciële visuals waarschijnlijk niet. Jouw huisstijlkleuren en lettertypes doen al vóór jouw eerste gesprek een belofte. Laat die belofte kloppen.

Je tone-of-voice is goud waard. Want hoe je iets zegt, zegt alles. Spreek je de taal van je ideale klant? Of klink je (onbedoeld) nog als een algemene reclamefolder? Scherp je copy aan zodat je klant zich direct bij je thuisvoelt.

Zelfs je papierkeuze zegt iets over wie je bent. Kies je voor glad en glimmend of voor ruw en recycled? En online: ben je actief op de plek waar jouw ideale klant uithangt? Een mooi merkverhaal is pas compleet als je het ook op de juiste manier verpakt – zowel offline als online.

Kortom: je hoeft niet méér te schreeuwen, je moet alleen duidelijker zijn in wie je bent en voor wie je er bent. Dan trek je vanzelf klanten aan die denken: ja, dit voelt goed. En laat dat nou precies het begin zijn van fijne samenwerkingen en terugkerende fans.

Categories:   opmerkelijk!