Page 14 - Ludger Gymnasium brochure
P. 14

14
8. Alle informatie samengevat
Wat is het gymnasium?
Het gymnasium is het hoogste schoolniveau in Nederland. Het maakt deel uit van het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs). Het vwo bestaat uit atheneum en gymnasium. Op het gymnasium krijg je de vakken Griekse taal en cultuur en Latijnse taal en cultuur, op het atheneum niet.
Waarom zou je voor het gymnasium op het Ludger kiezen?
Omdat:
• het gymnasium een brede opleiding is: je leert
over taal en cultuur én je leert puzzelen en ana-
lyseren;
• het gymnasium een diepgaande opleiding is:
door de manier van werken train je je brein op allerlei manieren. Je leert onthouden, begrij- pen, toepassen, analyseren, evalueren en cre- eren. Ook nauwkeurig werken en doorzetten zijn belangrijk;
• het gymnasium een nuttige opleiding is: het o cieel erkende gymnasiumdiploma biedt veel kansen voor studies en banen. Je ontwik- kelt een groot tekst- en taalgevoel en krijgt een brede algemene ontwikkeling;
• het Ludger een groot gymnasium met een lan- ge traditie heeft, met goed gevulde klassen en eerstegraads opgeleide docenten;
• het Ludger er met moderne lessen, projecten en excursies voor zorgt dat het klassieke verle- den dichterbij komt;
• je op het Ludger volop je talent kunt ontwikke- len, omdat je als gymnasiast ook nog deel kunt nemen aan TOM en Anglia.
Waarom zou je niet voor het gymnasium kiezen?
Bijvoorbeeld omdat je denkt dat je al heel hard moet werken op het athe- neum, of omdat de oude talen en culturen echt je interesse niet hebben.
Hoe zit het gymnasium op het Ludger in elkaar?
• in de eerste, tweede en derde klas (de onderbouw dus) krijg je de vakken Grieks en Latijn. Geleidelijk bouw je daarbij je woordenschat en gramma- ticakennis op. Je leert vertalen. Er is ieder jaar een excursie speciaal voor de gymnasiumleerlingen en je maakt boeiende cultuuropdrachten;
• na de onderbouw kies je voor Grieks en/of Latijn;
• in de vierde klas rond je alle grammatica voor Grieks/Latijn af;
• in de vijfde en zesde klas ben je er klaar voor om de originele teksten
van Griekse/Romeine schrijvers te lezen. In de vijfde vindt ook de klas- sieke reis naar Griekenland of Rome plaats. En ben je na de zesde klas geslaagd? Dan mag je je gymnasiumdiploma in ontvangst nemen!
Waaraan merk je, behalve de vakken Grieks en Latijn, nog meer dat je op het gymnasium en niet op het atheneum zit?
Op het gymnasium word je bij veel vakken regelmatig aangespoord om zelfstandig of volgens je eigen voorkeur te werken, met leerarrangemen- ten. Ook de lessentabel is anders: omdat je Grieks en Latijn hebt, krijg je van bepaalde andere vakken een uurtje minder les. Al met al zitten gymna- siumleerlingen een of twee uur per week langer op school dan atheneum- leerlingen.
Is het gymnasium niet te moeilijk of te gemakkelijk?
De kennis van de klassieke talen wordt langzaam opgebouwd. Daarom zijn Grieks en Latijn voor de meeste leerlingen niet te moeilijk. En als het soms wél een beetje lastig is, is dat niet erg: daar leer je van doorzetten. Wie veel uitdaging zoekt, kan het gymnasium goed combineren met Anglia en TOM: het Traject op Maat voor meer- en hoogbegaafden.


































































































   12   13   14   15   16