Page 4 - RETINA 09-02
P. 4

  moeilijke woorden...
 Optometrist, “op-too-mee-trist.
Slechts één woord, vier letter-
grepen, maar mijn kinderen
vonden het zó moeilijk om uit
te leren spreken. Er is heel wat
geoefend aan de keukentafel. Nu
we een paar jaar verder zijn, kun-
nen ze foutloos vertellen welk beroep
papa heeft. Mijn kinderen vinden het nu leuk om moeilijke woorden uit te spreken en in onze refractieruimte (oogmeetruimte) zijn daarvoor genoeg termen te vinden. Kunt u ze uitspreken zonder uw tong te breken? Ik neem u graag mee op klantreis langs onze moeilijke woorden.
Iedere oogmeting begint met een anamnese (vraaggesprek) en een meting met de autorefrac- tor. Hiermee leggen we uw globale oogsterktes vast. Dit apparaat bevat meteen een keratometer om de bolling van uw oog mee te meten. Die is van be- lang bij het aanmeten van contactlenzen. Uiteraard
meten we ook uw oogdruk (met een tonometer) en de dikte van uw hoorn- vlies (met behulp van
pachymetrie). AUTO KERATO-REFRACTOMETER
    PHOROPTER
   04
 REFRACTIERUIMTE
 Als deze zaken eenmaal netjes zijn vastgelegd, starten we de werkelijke oogmeting met onze hypermoderne elektronische phoropter (spreek uit: foo-rop-tur).
De ouderwetse versie hiervan bevat een hele verzameling lenzen die voorbijschieten. Onze
nieuwe AVA phoropters bevatten één lens die gevuld is met vloeistof. Deze kunnen we heel precies aansturen om zo uw oogsterkte op honderdsten nauwkeurig te kunnen bepalen. Enorm innovatief!
Voor lenzendragers verfijnen we de keratometrie met een corneatopogram: een kleurweergave van uw oogbolling. De buitenkant van het oog bestuderen we met een spleetlamp (een soort microscoop), en de binnenkant zetten we op de foto met een funduscamera.
 OPTOMETRIST
    CORNEATOPOGRAM
Het moeilijkste woord vinden we in Lochem en in Winterswijk. Twijfelen we over de ge- zondheid van uw oog, dan kunnen we daar een Optische CoherentieTomografie (OCT) maken.












































































   2   3   4   5   6