Page 15 - RETINA 04-01
P. 15
waakt u genoeg voor
blauw licht?
BLAUW LICHT IS OVERAL. HET WORDT ZOWEL UITGESTRAALD DOOR DE ZON ALS DOOR KUNSTMATIGE LICHTBRONNEN. NIET ONGEVAARLIJK: EEN OVERDOSIS AAN BLAUW LICHT KAN ZORGEN VOOR OVERBELASTE EN VERMOEIDE OGEN, HOOFDPIJN, STRESS, SLAPELOOS- HEID EN VERMINDERDE HELDERHEID VAN HET ZICHT. VERDER WORDT VERMOED DAT ER EEN VERBAND BESTAAT TUSSEN BLOOTSTELLING AAN BLAUW LICHT EN MACULADEGENERATIE.
Gemiddeld bevat zonlicht gedurende een dag ongeveer 25% tot 30% blauw licht. Blauw licht bestaat uit twee delen, waarvan het blauwviolette deel veel voordelen heeft voor de gezondheid. Het reguleert onze biologische klok, die op zijn beurt onze slaapcyclus aanstuurt. Het is daarom essenti- eel voor een goede nachtrust. Ook kan het de her- senactiviteit een boost geven waardoor geheugen, humeur, alertheid en mentale prestaties verbeteren.
OVERDOSIS
Overmatige blootstelling aan blauwviolet licht kan echter - net als bij de veel bekendere UV-straling - schadelijk zijn voor de ogen. En daarop is de kans in onze huidige maatshappij aanzienlijk. Onze ogen worden dagelijks blootgesteld aan diverse bron- nen van blauwviolet licht: de zon, ledverlichting, spaarlampen en tablets. Die constante blootstelling hoopt zich op en kan het netvlies beschadigen en het risico verhogen op maculadegeneratie, staar of fotokeratitis (verbrand hoornvlies) - wat tot (tijdelijke) blindheid kan leiden.
KIJK JE NIET DIK!
En dat zijn niet de enige
gevaren. Volgens een nieuws-
brief van Harvard Health is er bewijs dat toegenomen blootstel-
ling aan licht in onze moderne tijd leidt tot verstoring van het bioritme en
dat dit invloed heeft op ons melatonine-niveau. De nieuwsbrief wijst op een studie, waaruit blijk dat met name blauw licht de verstoorder is van een normaal slaappatroon. In een vergelijkbare studie bemerkten de onderzoekers dat blauw licht melatonine twee keer zoveel onderdrukte als groen licht van dezelfde sterkte. Ook verschoof het bioritme vaker als gevolg van blauw licht. Een andere studie toonde aan dat blootstel- ling van 3 uur aan blauw licht in de avonduren daadwerklijk impact had op het hongergevoel en de glucosestofwisseling. Slaap, melatonine en gewicht staan in nauw verband met de blootstelling aan blauw licht.
DE OPLOSSING
Diverse glasproducenten hebben inmiddels goede coatings ontwikkeld, waaronder coatings die uitsluitend het gezonde deel van blauw licht doorlaten. De lens blijft hierbij volledig transparant, zodat er geen kleur- verandering optreedt en de helderheid van uw zicht niet vermindert.
RISICOGROEPEN
Wie heeft de meeste bescherming nodig? Dat zijn degenen die worden blootgesteld aan wit ledlicht of aan spaarlampen in kantoren of woningen, evenals frequente gebruikers van led-computermonitoren, ta- blets of smartphones. En natuurlijk degenen die risico lopen op maculadegeneratie, in het bijzonder risicogroepen als rokers en mensen waarbij maculadegeneratie in de
familie voorkomt.
Behoort u tot een risicogroep? Komt u dan vooral eens langs bij één van de Bril-in-Mode winkels en laat u informeren.
15
GRATIS COMPUTERBRIL
OP STERKTE?
kijk snel op de achterzijde!